Voorgoed ongeschikt

Op de dag dat ik 18 werd mocht ik mij vanuit Delfzijl naar Groningen begeven om daar afgekeurd te worden voor militaire dienst. Links +5,25 en rechts een lui oog van +5,00 zou genoeg zijn. Ik kreeg de tip om eerst naar de oogcontrole te gaan, dan was ik snel weer thuis.

Het liep anders. De man die de oogcontrole deed was verlaat en zou er pas aan het eind van de middag zijn. Ik moest de hele keuring door. Toen mijn oren gekeurd werden bleek dat die niet goed waren, de kerel die mij de test afnam vroeg of ik het bewust slecht had gedaan. Na een goedbedoeld: “ Wat zegt u meneer? “ moest de test opnieuw en bleken mijn oren wel goed. Toen ik bij de man kwam die het besluit moest nemen of ik in dienst mocht werden mij nog een aantal vragen gesteld over mijn longen maar eigenlijk, zo gaf hij ook aan, deden die vragen er niet toe. Ik werd afgekeurd vanwege mij ogen. De keurmeester wilde weten of ik dat erg vond. Ik had er niet over nagedacht omdat ik wist dat ik afgekeurd zou worden. Eerlijk gezegd was ik er blij om. Als kind heb ik klappen gehad van een volwassen man, daar word je geen stoere jongen van. Ik was een watje en was blij dat ik niet met stoere, sterke jongens het leger in moest.

Tegenwoordig is er geen dienstplicht meer. Het leger is een keuze. Een weloverwogen keuze van stoere mannen en vrouwen die ervoor kiezen om te vechten voor volk en vaderland. Maar ik lees dat steeds meer militairen het leger de rug toe keren vanwege het slechte materiaal waar ze mee de wei in gestuurd worden. Het dieptepunt is de dood van Sander Klap, Kevin Roggeveld en Henry Hoving. Sander Klap komt om op een locatie die volgens het OM niet gebruikt had mogen worden voor een anti-terrorisme oefening. Twee jonge mannen, Kevin Roggeveld en Henry Hoving zijn vermoord door hun eigen mortier. Amerikanen hadden al gewaarschuwd voor de slechte kwaliteit van de mortieren. Defensie deed er niets mee.

Hoelang houden de overgebleven militairen het nog vol? Nu ze banger moeten zijn voor hun eigen wapens dan voor welke vijand dan ook.

Alexsander Hesse 2018

http://www.dvhn.nl/groningen/Militairen-Mali-dood-door-bezuiniging-22926783.html

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s