Bijverdienen in de bijstand

Vandaag is blijkbaar weer zo’n dag waarop het Dagblad van het Noorden het nodig vindt om een stukje te plaatsen dat duidelijk moet maken dat bijstand een keuze is. Ik zou het bijna een schaamteloos stukje propaganda durven noemen voor wethouder Mattias Gijsbertsen. De man die experimenten in de bijstand heeft mogelijk gemaakt. Dat de wethouder hiervoor al zolang hij wethouder is mensen vasthoudt in de bijstand vergeten ze er voor het gemak even bij te melden. Dat mensen in de bijstand na jaren zeuren en erover schrijven pas mogen weten wie hun klantmanager is melden ze er ook niet bij. Over de schulden die je krijgt als je vragen stelt of kritiek uit zwijgen ze al helemaal.

Vandaag is het precies 12 weken geleden dat mijn klantmanager voor het laatst op mijn mail heeft gereageerd. Hoe mijn beslagvrije voet is berekend weet ik dus na twaalf weken nog altijd niet. Ik wilde dit weten omdat ik zelf tien euro hoger uitkom als ik het bereken en omdat de gemeente Groningen toch weer met een nieuwe vordering van jaren geleden komt zodra de laatste is afgelost heeft het geen nut om alles af te lossen, dat kan immers niet, het zou mij dan 10 euro per maand schelen als mijn beslagvrije voet goed berekend was. Dat zal dan ook de reden zijn dat ze niet meer mag antwoorden van de wethouder. Ook een extra brutering kon ze mij 12 weken geleden niet uitleggen, ze zou het uitzoeken schreef ze.
dagblad bijverdienen
Na in de eerste alinea al duidelijk te maken aan de werkenden dat de labbekakken het toch wel erg makkelijk hebben in Groningen vervolgen ze met:“ Bijna negenduizend bijstandsgerechtigden krijgen de komende weken een uitnodiging om mee te doen. Voor maximaal zevenhonderd mensen is er een plek. “ Ja, u leest het goed, bijna 9.000 mensen worden uitgenodigd om mee te doen, toch is er maar plek voor 700 mensen. Onze GroenLinks wethouder heeft dus iets bedacht waarmee hij 9.000 mensen gaat vertellen dat ze hun leven terug kunnen krijgen om vervolgens tegen 8.300 mensen te zeggen:“ Grapje, jullie blijven we haten en zwartmaken in de media. Zelfmoord, iemand? “

Er is een groep die geen sollicitatieplicht meer heeft. Een woordvoerder van de gemeente zegt:“ Misschien is een opleiding bijvoorbeeld beter. “ Ook dit is pure propaganda om aan werkenden te laten weten dat de bijstanders iets krijgen. Toen ik op 12 juni vroeg naar de mogelijkheid van een opleiding was daar geen budget voor en dat zou er ook niet komen.

Het zal toch niet zo zijn dat wethouder Gijsbertsen al het budget heeft opgespaard voor deze proefjes? Dat de proefdieren van GroenLinks nu, ruim een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, al het opgespaarde budget mogen opmaken? Dat deze proefjes ook de reden zijn dat bijstandsgerechtigden maandelijks gekort worden op hun uitkering? Dat de duizenden euro’s die de wethouder van mij alleen al heeft laten stelen nu gebruikt gaan worden om te laten zien hoe goed de wethouder het voor heeft met de labbekakken? Het zal mij niets meer verbazen. Zelfs de cliënteraad kon immers niet ontkennen dat de wethouder mede verantwoordelijk is voor zelfmoorden in Groningen. Het mag alleen niet gezegd worden. Ik zal er mijn mond verder over houden.

“Groningen denkt dat de vrijheden mensen stimuleert om zich uit de bijstand te vechten.“ Staat er letterlijk. Ook hier wordt voor de zoveelste keer duidelijk gemaakt dat we gestimuleerd moeten worden om uit de bijstand te komen. Het is niet waar. Ik wil uit de bijstand maar, hoe vaak moet ik het nog uitleggen, ik mag niet uit de bijstand. Al jaren niet. Dat is erg frustrerend en ook daar maken ze bij de gemeente maar al te graag misbruik van om mij daarmee mijn mond te snoeren. Eerst zorgen dat iemand drie jaar niet mag werken, vragen niet beantwoorden, in de pers beweren dat hij niet wil werken en als hij dan gefrustreerd raakt is het allemaal zijn eigen schuld. Hij is gefrustreerd, daar moet hij eerst maar iets aan doen.

*zucht*

Gijsbertsen denkt dat de methode Groningen uiteindelijk geld bespaart. “Uiteindelijk komen mensen zo uit de bijstand.“ Dit is een uitspraak van de wethouder die Groningen enorm veel geld gekost heeft door mensen jarenlang in de bijstand vast te houden. Deze wethouder doet nu, ruim een jaar voor de verkiezingen net alsof hij Groningen geld wil besparen. Misschien hebben de boetes en kortingen niet genoeg besparing opgeleverd en kan hij nu niet anders dan een deel van zijn slaven te laten gaan, maar het is toch gek dat hij jarenlang ieder eigen initiatief om uit de bijstand te komen afstraft en nu ineens denkt dat hij Groningen geld kan besparen? Of is dat niet zo gek?

Natuurlijk is dat niet gek. Als ik al het werk dat mij de afgelopen jaren is aangeboden zonder tussenkomst van de gemeente gewoon had mogen aannemen had ik zelf de gemeente Groningen geld bespaard maar daar gaat het niet om. Ik ben gefrustreerd, gebroken, heb al meerdere keren gedacht dat ik er beter een eind aan kan maken omdat ik zolang deze man wethouder is nooit weer een betaalde baan mag. Laat dat nou juist zijn wat deze wethouder wilde bereiken. Mensen zo kapot maken dat ze alles doen om uit de bijstand, uit de macht van deze wethouder te komen.

9.000 krijgen een uitnodiging. 700 mogen er meedoen. 8.300 zullen een nog grotere frustratie voelen omdat ze wederom buitengesloten zullen worden door deze wethouder. Het experiment zal slagen, natuurlijk zal het experiment slagen. Niemand zit voor zijn plezier jarenlang in de bijstand. Honderden mensen zullen uit de bijstand komen en dat allemaal dankzij onze wethouder, Mattias Gijsbertsen. Tenminste, dat is wat deze wethouder u wil doen geloven. Over ongeveer een jaar als de eerste uitslagen binnen zijn. Net voor de verkiezingen.

Trap er alstublieft niet in.

Alexsander Hesse 2017

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s