Maandelijks zit er bij de uitkeringsspecificatie een bijsluiter. Logisch, als je vanwege een ziekte medicijnen van de dokter krijgt zit er ook een bijsluiter bij. Het eerste stukje gaat over vakantie, dat je het door moet geven als je op vakantie gaat. Ik sla dat stukje over, op vakantie ga ik niet, heb ik het geld niet voor. Dan gaan ze verder over Digisterker. Een cursus waarin je leert DigiD aan te vragen en hoe je het gebruikt. Zijn ze bij de gemeente vergeten dat je zonder DigiD helemaal geen bijstand aan kunt vragen?
Onder het kopje “Ook Meedoen?” Proberen ze je over te halen contact op te nemen met een “coach Meedoen bij u in uw wijk“. Uiteraard is hiervan het doel om de labbekak duidelijk te maken dat hij niet meedoet en dat meedoen alleen mag als het door de gemeente geregeld wordt. Zoals bekend is ieder eigen initiatief strafbaar in Groningen. Beveiligers zoeken ze ook, minimaal MBO niveau 1, voor een BBL opleiding. Een jaar lang mogen ze dan 1 avond in de week een opleiding doen, de overige dagen moeten ze praktijkwerkzaamheden doen. Ze durven er zelfs bij te zetten: “ Het eenjarige opleidingstraject is kosteloos en met behoud van uitkering.” Wat ik hier uit opmaak is dat de deelnemers een jaar mogen werken met behoud van uitkering in ruil voor één avond in de week naar school. Over een vervolg in de vorm van een betaalde baan word niet gesproken. Natuurlijk niet, over een jaar is het afgelopen en kan de volgende groep met behoud van uitkering een jaar aan het werk.
Na een stukje over participatiebanen, die je kunt vinden op de website van Link050, ik durf het inmiddels pislink050 te noemen en informatie over wat te doen als je een erfenis krijgt volgt de reden waarom ik dit stuk schrijf. Best lastig want als ik naar het aantal woorden kijk ben ik al klaar. “ Tijdelijk aan het werk? Flextensie!“ is de reclameslogan die de gemeente Groningen gebruikt. Voor uitgebreide uitleg over Flextensie verwijs ik u naar de website van Doorbraak die daar al meerdere stukken over geschreven hebben.
Het is een stukje schaamteloze reclame voor een walgelijk product. Na diervriendelijk geslacht vlees hebben we nu de mensvriendelijk uitgebuite bijstandsgerechtigden. Niemand zou dit vrijwillig doen, maar welke keuze heb je? Zelf betaald werk vinden is strafbaar en bovendien verdwijnt er steeds meer betaald werk. Wat zoeken ze bij Flextensie?
Laat ik nou net ervaring hebben met alle door de gemeente genoemde voorbeelden. Werk dat in het verleden betaald werd, waar belasting over werd betaald en waar vakantiedagen en -geld mee opgebouwd werd moet nu gedaan worden voor 2 euro per uur, rechteloos. Het grote voordeel voor de gemeente is dat ze je op deze manier volledig in hun macht houden. Je blijft is de bijstand, je blijft eigendom van de gemeente. ” Kans op uitstroom uit de uitkering” staat er. Ik heb mij zojuist gewassen met ‘Axe bodywash’, als ik straks de stad in loop en er zijn meerdere vrouwen die mij kenbaar maken graag seksuele handelingen bij mij te willen verrichten geloof ik de gemeente Groningen nog niet.
Vergeten we niets, gemeente Groningen? Ze laten in de reclame vaak dingen weg die ze niet goed uitkomt, wat ze hier voor het gemak niet noemen is dat Flextensie eens in het half jaar uitbetaalt. Dat heeft er mee te maken dat het anders niet mag zonder er belasting over te betalen is het excuus. Het zal vast zo zijn maar waarom is dat? Op 13 juni schreef ik een stuk over hoe de gemeente Groningen mensen in de schulden wil houden. Als de bijstandsgerechtigde die meewerkt aan Flextensie er na een maand al achter zou komen dat er iets anders gebeurd dan dat het geld daadwerkelijk word overgemaakt zou hij het wel uit zijn hoofd laten om mee te werken. Voor de gemeente Groningen is het daarom erg handig om zes maanden de tijd te hebben om te bedenken waarom ze het verdiende geld in gaan houden.
Uit ervaring weet ik dat het eerste telefoontje of bezoekje aan de gemeente niet voldoende is om er achter te komen wat de reden voor de vordering is. Ik vermoed zelfs dat de gemeente als ze beginnen met een vordering niet eens weten waarom. Gewoon omdat we willen werken, uit de macht van de gemeente willen komen is al voldoende. Bij mij deden ze het de eerste keer af met:“ Daar zul jij ooit wel eens een brief over hebben gehad.“ later was het:“ Jij hebt inkomsten gehad, die trekken we van je uitkering af.“ Mijn vraag wat die inkomsten dan waren werd afgedaan met:” Dat doet er niet toe, jij hebt inkomsten gehad!” Pas toe ik al geruime tijd met mijn blog bezig was kwamen ze met brieven van vorderingen van jaren geleden. Brieven die ik nooit eerder had gezien maar waar niets meer aan te doen is. Ik heb schulden bij de gemeente en die zal ik altijd houden. Zodra mijn laatste vordering is afgelost zal de gemeente met een nieuwe vordering komen. Uit welk jaar en wat de reden is zal ik te horen krijgen als ik lang genoeg blijf zeuren. Natuurlijk is ook daar dan niets aan te doen.
Bent u ook nieuwsgierig naar het antwoord van mijn klantmanager die zou uitzoeken wat er met mijn klacht over het Twittergedrag van de gemeente is gebeurd, die zou uitzoeken hoe mijn beslagvrije voet is berekend, die zou kijken naar de extra brutering van een vordering? Naar haar antwoord op het bewijs dat ondanks dat ik in het gelijk gesteld ben een vordering toch van de uitkering is afgetrokken en op haar reactie op mijn opmerking dat het geen nut voor mij heeft dat ik de vorderingen nakijk omdat er toch weer nieuwe (oude) vorderingen bijkomen? Dat ben ik ook. Al sinds 13 juni.
Maar ze kan natuurlijk niet sneller dan snel. Ik wacht geduldig af.
Alexsander Hesse 2017
Pingback: Schaamteloos | alexsanderhesse
Pingback: Driewerf Hoera! | alexsanderhesse
Pingback: Uitnodiging voor gisteren | alexsanderhesse