Leeftijdsdiscriminatie door de gemeente Groningen

Zojuist zag ik op Facebook een vacature van de gemeente Groningen. Ze zijn op zoek naar een chauffeur minicontainers. Alleen jongeren tot 22 jaar mogen reageren.
gemeente groningen alleen tot 22 jaar
Veel mensen reageren dat het hier gaat om leeftijdsdiscriminatie. Enkele jaren geleden heb ik al eens een klacht ingediend bij meldpunt discriminatie over leeftijdsdiscriminatie bij de overheid. Toen is mij duidelijk gemaakt dat het geen leeftijdsdiscriminatie is als het komt van de overheid. Dan is het beleid en dan mag het. Dat juist de gemeente Groningen vind dat alleen jongeren bij hen aan het werk mogen verbaasd mij niet. Zelf ben ik een ouwe lul van 45 en mag ik al jaren niet aan het werk. Zolang we GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen hier hebben zal dat ook niet veranderen.

De gemeente probeert nog met een zwak excuus de leeftijdsdiscriminatie goed te praten.
gemeente groningen over leeftijdsdiscriminatie
Om vervolgens uit te leggen wat de regels zijn.
gemeente groningen over leeftijd en containers
Schaamteloos schrijft de gemeente dat als ze alleen oudere werknemers aannemen de hoeveelheid afval dat ze kunnen inzamelen daalt. Is dat niet afhankelijk van het aantal oudere werknemers dat ze aannemen? Bovendien ben ik er van overtuigd dat ik als oude man zeker niet minder werk zou kunnen verzetten dan de gemiddelde 22 jarige. Maar natuurlijk, regels zijn regels. Enkele jaren geleden werkte ik bij een verhuisbedrijf en deden we een verhuizing bij een Arbodienst, maar verder moet iedereen zich altijd en overal aan de regels houden.

Zoals ik al vaker heb geschreven is het doel van de gemeente om zoveel mogelijk mensen in de stad te hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo kunnen ze deze mensen gratis en met subsidie aanbieden bij werkgevers. Welke werkgever wil dat nou niet? Een werkgever zou wel gek zijn als hij het personeel dat eenvoudig werk doet nog betaalt.

Er is dan ook niets vreemds aan dat de gemeente liever iemand van 22 jaar aan het werk heeft dan ouderen die samen hetzelfde werk kunnen doen waarmee meerdere mensen uit de bijstand zouden zijn. Dat de gemeente hiermee aan de mensen die nu nog een betaalde baan hebben aangeeft dat mensen boven de 40 voor een bedrijf niet meer rendabel zijn is alleen maar mooi meegenomen. Als dat al niet de reden was voor het plaatsen van deze vacature.

Alexsander Hesse 2017

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Leeftijdsdiscriminatie door de gemeente Groningen

 1. Harco zegt:

  Exact. En dus wordt het tijd het loongebouw te herzien: meer verdienen in je “top”jaren, loon afbouw in de resterende periode.
  Dus 18-22 aanloop 100% huidig CAO
  Van 22-50 opbouw 120% huidig CAO (dus minder leenbehoefte, sneller aflossing bv studieschuld)
  Van 50-55 consolidatie 100% CAO
  Van 55-69 afbouw met 60% CAO (28 jaar 20% ‘teveel’ in topjaren compenseren 14 jaar 40% ‘te weinig’, maakt tevens vervroegd uitstromen mogelijk

 2. Larissa zegt:

  Wat ik mij af vraag…..zijn de burgers van Groningen bereid meer belasting te betalen om meer werknemers met hogere leeftijd te bekostigen? Ik vraag me af wat dit de burger op jaarbasis zou kosten want zij betalen het uiteindelijk! Ik kan mij je frustratie echt wel voorstellen maar ik denk dat de inwoners van Groningen echt voor hun eigen portemonnee gaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s