Bijstandsgerechtigden, de proefdieren van GroenLinks

Nadat in de afgelopen jaren GroenLinks in Groningen er alles aan heeft gedaan om bijstandsgerechtigden in de bijstand te houden met boetes en straffen, van mij is in de afgelopen jaren enkele duizenden euro’s van de uitkering afgegaan omdat ik had geprobeerd uit de bijstand te komen, is het nu eindelijk zover. Het antwoord op de vraag waarom GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen mensen in de bijstand zo kapot heeft willen maken, in de pers heeft laten merken dat wij niet willen, dat wij een prikkel nodig hebben.

Stad gaat experimenteren met bijstand staat er boven het artikel op de website van GroenLinks. Volgens het artikel mogen bijstandsgerechtigden meer bijverdienen, krijgen ze intensievere begeleiding of ontheffing van de sollicitatieplicht. Gijsbertsen:” We willen onderzoeken wat het effect is van meer vertrouwen en minder verplichtingen en controles. Uniek aan het experiment in Groningen is dat er ook een groep is die zelf een van de drie mogelijkheden mag kiezen. Daarmee breken we in Groningen voor het eerst in Nederland met het principe one size fits all en doen we recht aan de grote verschillen die er tussen de uitkeringsgerechtigden zijn.” Wat Gijsbertsen gaat doen met de groep die zelf werk kan vinden en dat graag wil doen staat er niet bij. Ik vermoed dat ik nog niet af ben van mijn straf van ruim €1100,- korting op mijn uitkering per jaar. Ik wil graag werken, neem initiatief, dat mag niet van Gijsbertsen. Bijstandsgerechtigden zijn slaven van Gijsbertsen, we mogen dan ook alleen iets doen als de GroenLinks wethouder het zegt. Zegt hij niets dan moeten we wachten op dood of dwangarbeid. Dood wil ik niet. Dwangarbeid doe ik niet weer.

In het eerste stuk van het artikel schrijft GroenLinks:” Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor het experiment met vijfhonderd deelnemers op 1 juli te laten starten.” even verderop schrijven ze onder het kopje experiment:” Vierhonderd bijstandsgerechtigden kunnen mee doen.” Halverwege het artikel zijn er dus al 100 deelnemers afgehaakt, het experiment is nog niet eens begonnen. Ik geef ze gelijk. Jaren beboet, bestraft en bedreigd in opdracht van GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen en nu het hem uitkomt mag je meedoen aan zijn proefje. Het is verkiezingstijd. Vergeet ook niet dat er op 21 maart 2018 gemeenteraadsverkiezingen zijn, laten we hopen dat we dan een eerlijker en socialer college van B&W krijgen in Groningen. Zonder GroenLinks.

In Groningen zijn op dit moment zo’n tienduizend bijstandsgerechtigden. 1 op de 20 bijstandsgerechtigden mag dus meedoen aan het proefje van Gijsbertsen. Twee jaar duurt deze proef, positief als ik ben ga ik er van uit dat Gijsbertsen het eind van de proef niet mee zal maken. Althans niet als wethouder, het is niet zo dat ik hem dood wens. Onze gevoelens zijn niet wederzijds.

“In het onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen wordt niet alleen gekeken naar de effecten op uitstroom en werkaanvaarding, maar ook naar participatie in de bredere zin en het welzijn van deelnemers. Om al tijdens het experiment te zien wat de effecten zijn, zullen deelnemers vloggen en worden er symposia en bijeenkomsten georganiseerd waar de ervaringen van de deelnemers centraal staan.” Is dat niet fijn? Word je het speeltje van de wethouder mag je er over vloggen. Nee, ik zeg het verkeerd, je moet er over vloggen. Je moet daarnaast ook naar symposia en bijeenkomsten waar jij centraal komt te staan. Je moet het maar kunnen, jaren vastgehouden in de bijstand en dan krijg je een kans, of het echt een kans is betwijfel ik maar laten we doen alsof, en dan moet je jezelf laten zien aan mensen die ervoor gestudeerd hebben. Dan mag je uitleggen hoe het toch kan dat jij, de loser die jarenlang zelf niets heeft gedaan, op de bank heeft gehangen, thuis werkloos heeft zitten zijn nu dankzij deze kans van GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen…… Ja, wat eigenlijk? Wat bereik de deelnemer ermee? Nergens in het artikel staat dat de bijstandsgerechtigden uit de bijstand mogen, dat ze een betaalde baan mogen aanvaarden. Nergens staat in het artikel dat de mensen die meedoen niet, als het al mogelijk is, nog erger bedreigd en geïntimideerd zullen worden door medewerkers van Gijsbertsen. De zogenaamde klantmanagers. Mochten mijn vaste lezers zich afvragen of ik al mag weten wie mijn klantmanager is, nee, dat weet ik nog altijd niet. Maar ik denk ook niet dat ze het ooit nodig gaan vinden mij dat te vertellen. Ik ben ruim €1100,- per jaar goedkoper dan de bijstandsgerechtigden die niet hebben geprobeerd zelf werk te vinden, die zo verstandig zijn geweest om te wachten op de proefjes van de wethouder.

“Na ruim een jaar lobbyen in Den Haag heeft de stad de ruimte gekregen voor dit experiment. Voor uitvoering van Bijstand op maat is nog wel de goedkeuring van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nodig. Dit wordt dit voorjaar verwacht.” Er is toestemming van de staatssecretaris nodig, alsof GroenLinks wethouder Mattias Gijsbertsen zich daar in het verleden iets van heeft aangetrokken, toen ik de staatssecretaris er op aansprak dat ik al 2 1/2 jaar word vastgehouden in de bijstand vertelde ze mij dat het stoppen van een uitkering nadat het uitzendwerk 2 weken is afgelopen helemaal niet mag, de uitkering mag pas na een half jaar gestopt worden. Ook gaan er in Groningen nog altijd brieven rond waarin bijstandsgerechtigden worden aangeboden voor de periode van een jaar. Met behoud van uitkering. Dat mag maximaal 3 tot 6 maanden volgens de staatssecretaris. Leuk dat die toestemming dit voorjaar verwacht word, maar van welke staatssecretaris dan? Of zijn ze bij GroenLinks echt zo arrogant dat ze serieus denken dat minister-president Jesse Klaver gaat zorgen voor een GroenLinks staatssecretaris op sociale zaken?

Laten wij er op 15 maart voor zorgen dat dat niet gebeurd en laten we op 21 maart 2018 regelen dat die partij, die mensen bestraft als ze willen, als ze initiatief tonen, geen wethouder meer heeft, niet in Groningen maar het liefst ook niet in andere plaatsen in Nederland. We weten nu wat er gebeurd als GroenLinks aan de macht komt. Dat nooit weer!

Alexsander Hesse 2017

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s