Participeren

Vandaag is zo’n dag dat ik me realiseer dat eten als het naar binnen gaat net iets beter smaakt dan wanneer het weer omhoog komt. Herkauwen is niet echt iets voor mij maar onbedoeld kwam er net toch een beetje van de enkele uren geleden nog smakelijke maaltijd omhoog. De oorzaak is een filmpje dat ik zag met onze aandachtsgeile en niet om een leugentje verlegen wethouder Mattias Gijsbertsen.

Meneer Gijsbertsen heeft bedacht dat er 500 participatiebanen bij gecreëerd moeten worden. De wethouder die door mij persoonlijk al meerdere keren is getagd in vacatures op Facebook van uitzendbureaus die mij hebben gebeld voor een betaalde baan is van mening dat er niet voldoende onbetaalde werkplekken zijn in Groningen. Bijstandsgerechtigden in Groningen mogen de bijstand niet uit. Je bent eigendom van Mattias en dat blijf je, hoe graag je ook betaald aan het werk wilt, hoe vaak je ook gebeld word dat er betaald werk voor je is, het mag niet.

Een tijd geleden werd me door iemand verteld dat hij bijkans gek werd van de uitzendbureaus. Hij was nog niet klaar met een klus of hij werd gebeld voor een volgende klus. Hij heeft dan ook het geluk dat hij onder wethouder Mattias Gijsbertsen niet in de bijstand heeft gezeten, na te zijn ontslagen heeft hij geen uitkering aan willen vragen. Hij heeft snel weer werk gevonden via uitzendbureaus want die hebben het druk. Veel concurrentie heeft hij dan ook niet voor betaald werk. Groningers die in de bijstand zitten laten het wel uit hun hoofd om betaald aan het werk te gaan. De boetes en straffen die je krijgt als je probeert te ontsnappen uit de macht van koning Dwangarbeid zijn inmiddels bij de meeste mensen bekend.

Het zou mij niets verbazen als de banen die Gijsbertsen wil creëren nu nog gewoon betaalde banen zijn. Dat het eigenlijke doel niet is om 500 mensen te laten participeren maar juist om de banen van 500 mensen af te pakken en zo nog eens 500 mensen in de bijstand te krijgen, 500 mensen erbij die door Gijsbertsen gebruikt kunnen worden als dwangarbeider.

Volgens het filmpje krijgen de deelnemers er €600,- per half jaar bij. €600,- per half jaar voor een fulltime baan en dat twee jaar lang. Uiteraard zonder rechten, je bent immers geen werknemer maar een bijstandsgerechtigde, die hebben geen rechten. Alleen plichten.

“ Heel veel mensen hebben er al gebruik van gemaakt, het word ook heel erg gewaardeerd.” zegt de wethouder in het filmpje. Natuurlijk word het gewaardeerd. De werkgevers die het personeel gratis kunnen krijgen zijn blij met koning Dwangarbeid en waarderen zijn inzet om ervoor te zorgen dat er nog meer dwangarbeiders beschikbaar worden.

Hij heeft het over begeleiding en scholing in het filmpje. Waar blijft mijn begeleiding en scholing dan Mattias? Ik zit al meer dan 2 jaar in de bijstand maar mij word niets aangeboden. Ik mag nog altijd niet weten wie mijn klantmanager is. Maar ik begrijp het natuurlijk maar al te goed. Ik heb straf van Mattias want ik heb geprobeerd te ontsnappen. Ik had betaald werk gevonden en dat mag niet als je een bijstandsuitkering hebt. Ik schrijf ook nog eens over wat Mattias doet om mensen tegen elkaar op te stoken. Dubbel foei! Ik mag niet meer meedoen van Mattias.

Als ik het filmpje nog eens, met een teiltje op schoot, bekijk valt het mij op dat de wethouder zo zijn best doet om over te komen alsof hij bijstandsgerechtigden wil helpen. Gelukkig weten de meeste mensen inmiddels wel beter. De negatieve toon bij het benoemen van vrijwilligerswerk is niet vreemd, het is vrijwillig en in Groningen hebben bijstandsgerechtigden geen vrije wil.

Alexsander Hesse 2017

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s