Flextensie, nu ook in Groningen

De haat in Groningen van mensen met een baan tegen uitkeringsgerechtigden is blijkbaar nog niet groot genoeg. Ondanks meerdere pogingen van de gemeente Groningen om duidelijk te maken dat de uitkeringsgerechtigde niet wil werken, ervoor kiest om een uitkering te hebben, lui is, de hele dag maar een beetje op de bank hangt en leeft op kosten van de werkende Groninger is er na eerdere pogingen met “Kansen in kaart” en “Zelf aan het werk” dan nu “Flextensie”.

“Krijg jij een bijstandsuitkering en wil je geld verdienen bovenop je uitkering én actuele werkervaring opdoen? Dit kan met Flextensie! Je doet dan tijdelijk werk waarmee je ook je netwerk vergroot.” staat te lezen op de Facebook pagina van de gemeente Groningen. Als ik op de website van de gemeente kijk staat er echter:” De gemeente Groningen is in november begonnen met het inzetten van ‘flextensiecontracten’, waarbij een bijstandsgerechtigde tijdelijk werkt met behoud van uitkering.” Dus waar de werkende die de Facebookpagina van de gemeente ziet word voorgehouden dat de gemeente Groningen uitkeringsgerechtigden laat bijverdienen naast de bijstand moeten we op de website van de gemeente Groningen lezen dat het in werkelijkheid gaat om het zoveelste werken met behoud van uitkering projectje.

Wethouder Mattias Gijsbertsen, Sociale Zaken: “Elk initiatief om mensen in de bijstand sneller weer aan het werk te krijgen, ondersteunen wij van harte. Ik ben er van overtuigd dat het veel beter werkt om mensen te stimuleren, dan te straffen met allerlei regeltjes.” schrijft de website van de gemeente Groningen. Ik vraag me echt af wanneer deze man een keer stopt met zijn leugens. Deze man doet er alles aan om uitkeringsgerechtigden kapot te maken, zoekt de pers te pas en te onpas om duidelijk te maken dat we er zelf voor kiezen een uitkering te hebben, laat ons door ambtenaren bedreigen, laat onze uitkering korten als we zelf werk vinden. 2 en een halve maand water en brood als straf voor het proberen te ontsnappen uit de macht van deze man is heel normaal en wederom doet hij hier net alsof hij wil dat mensen worden geholpen.

De website van de gemeente Groningen eindigt met:” Er is in de regio al succes behaald met het werken met Flextensie. Via het Werkplein Eemsdelta, dat in april is begonnen met het inzetten van Flextensie, zijn al vijftig personen op basis van een Flextensiecontract aan het werk. Het gaat om kortdurende klussen in verschillende branches.” Het succes van dit project is volgens de gemeente Groningen dat er al 50 mensen zijn die een contract hebben getekend en aan het werk zijn. Deze mensen werken dus op korte klussen via een Flextentiecontract. Ik vraag me af wat het verschil is tussen Flextensie en een uitzendbureau maar ik denk dat ik het al weet. Bij een uitzendbureau krijg je betaald voor je werk.

Ik kan er helaas niet anders over denken dan dat Flextensie het zoveelste trucje is van onze gemeente om werkenden op te zetten tegen uitkeringsgerechtigden. Verder voegt die hele Flextensie volgens mij helemaal niets toe. Ze kunnen dan wel schrijven:” Doordat de uitkeringsgerechtigde werkervaring opdoet, wordt de kans op uitstroom uit de uitkering groter.” Maar is dat niet hetzelfde met een baan via een ander uitzendbureau? En juist daarvoor word je in Groningen gestraft. Het mag dus echt alleen als de gemeente het wil. Als uitkeringsgerechtigde ben je eigendom van de gemeente, je moet doen wat ze van je eisen en doe je dat niet word je gestraft. Vooral geen eigen initiatief tonen. Hoe lang is het ook alweer geleden dat de slavernij is afgeschaft?

Toen ik zo’n 25 jaar geleden via uitzendbureaus aan het werk kwam werd mij regelmatig door oudere collega’s verteld dat het allemaal veel beter was toe die uitzendbureaus er nog niet waren. Ik ben bang dat ik over 25 jaar tegen collega’s kan vertellen dat het vroeger beter was, toen waren er uitzendbureaus die je betaalden voor je werk.

Collega’s, over 25 jaar? Het is laat, ik zit te dromen.

Alexsander Hesse 2016

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Flextensie, nu ook in Groningen

  1. De uitkeringsgerechtigde krijgt iets bij de uitkering, maar inderdaad ook de zekerheid dat het minimumloon en de andere normale werknemersrechten voorgoed buiten beeld zijn.
    Een groot legioen van lijfeigenen, dat ook steeds groter zal worden, want de mensen die nu nog minimumloonloon verdienen zijn straks “veel te duur” geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s