Vals geld

Gisteren heb ik op de Westerhaven in Groningen €100,- gepind bij de ABN AMRO, ik kreeg 2 briefjes van €50,- . Het eerste briefje heb ik mee betaald in een supermarkt. Geen enkel probleem, ik kreeg mijn boodschappen en mijn wisselgeld. Vandaag wilde ik het tweede briefje breken en omdat ik geen vlees meer in huis heb ging ik naar de Flitsverkoop aan de Friesestraatweg. Ik kwam even later bij de kassa met wasverzachter, afwasmiddel, shampoo, chocolade, ijs, en jawel, vlees.

Bij de kassa moest ik zoals gebruikelijk bij de Flitsverkoop even wachten tot er een kassière was. Ik was bang dat mijn ijs ging smelten maar gelukkig ging het vrij snel. Bovendien was het niet mijn ijs en dat zou het ook niet worden. De kassière telde de bedragen bij elkaar en kwam uit op €16,45. Ik betaal met de €50,- die ik gisteren had gepind en het biljet werd door een apparaatje gehaald. Een piepje. Het biljet werd nog eens door het apparaatje gehaald. Een piepje. Dit herhaalde ze meerdere keren maar telkens met hetzelfde resultaat. Of ik misschien ook anders kon betalen? Dat kon ik niet. Ik moest even geduld hebben en ze haalde er een collega bij. Voordat de collega er was probeerde ze het nog een keer en tot haar verbijstering, geen piepje. Snel probeerde ze het nog eens en gelukkig piepte het apparaatje weer. De collega kwam er bij en hij haalde het briefje van €50,- door het apparaat. Een piepje. Een ander briefje van €50,- uit de kassa, geen piepje. Het stel achter de kassa wist het zeker, het geld is vals! Ik moest mijn boodschappen inleveren. Ik leg de wasverzachter, afwasmiddel, shampoo, chocolade, melk en vlees op de balie en word door het stel naar de bank gestuurd.

Bij de ABN AMRO op de Grote Markt aangekomen was ik vrij snel aan de beurt. Ik leg uit dat ik geld bij de ABN AMRO op de Westerhaven heb gepind en dat de Flitsverkoop beweert dat het geld vals is. Tot mijn verbazing is het eerste wat de bankmedewerkster zegt:” En hoe wil jij bewijzen dat je dat geld daar hebt gepind?” Daarna krijg ik van haar de:” ben je nu nog niet weg” blik. Ik verwacht toch minimaal dat de bank even gaat kijken of het geld echt of vals is. Dat kunnen ze niet volgens de vrouw. Als ik zeg dat de kans vrij groot is dat er in de pinautomaten van ABN AMRO nog meer vals geld zit vind ze het tijd om even met een collega in overleg te gaan.

Ze bekijken het biljet maar zeker zijn ze niet. Als, met de nadruk op als, ik het biljet echt uit een pinautomaat van ABN AMRO heb gehaald kan het biljet niet vals zijn. Het geld dat daarin gaat word gecontroleerd, misschien dat het apparaatje van de Flitsverkoop nieuwe biljetten niet herkent. Er was vanmorgen ook al iemand geweest met hetzelfde probleem en die kwam waarschijnlijk uit dezelfde winkel. Hoe ze dit wilde bewijzen zei ze er niet bij. Ik moest maar naar de VVV of een andere winkel daar konden ze misschien wel controleren of het biljet echt is.

Het biljet is echt!
Waar ik het gepind heb kan ik niet bewijzen.
Dat ik voorlopig geen biljetten uit ga geven bij de Flitsverkoop kan ik ook niet bewijzen.

Alexsander Hesse 2016

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s