Het gesprek gaat niet door.

Vanmorgen werd ik gebeld door een mevrouw van de gemeente Groningen.
“ Je heb gesolliciteerd als magazijnmedewerker bij Primark en hebt maandag een gesprek.” was het eerste wat ze zei. Ik ontkende dit.

Ik legde uit dat ik niet had mogen solliciteren als magazijnmedewerker. Volgens de ambtenaar had ik een brief naar Primark gestuurd over de bijeenkomst. Wederom onjuist. “Maar jij hebt er iets over gepost op Facebook?” probeerde ze. Dat is juist. Dat was bij Primark terecht gekomen en dit was de reden dat het gesprek niet door gaat. Ik nam het niet serieus volgens de mevrouw van de gemeente. Ik had er niet over mogen schrijven, dat was dom, niet weer doen.

Dus ik ga naar een bijeenkomst van Primark, ik solliciteer bij Primark, krijg een uitnodiging voor een gesprek van Primark maar als het gesprek niet doorgaat, word het afgezegd door de gemeente Groningen in opdracht van Primark. Ik vraag mij af wie het in Groningen voor het zeggen hebben, de inwoners, de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders of toch Primark.

Dat ik op verkoopmedewerker had gesolliciteerd wist de ambtenaar niet en zoals het een goed ambtenaar betaamt werd de schuld bij mij gelegd. “Jij zult wel iets verkeerd hebben gedaan op de computer.” “Nee, ik mocht van Primark niet solliciteren op magazijnmedewerker maar moest solliciteren op verkoopmedewerker.” “Dat zul jij dan wel verkeerd hebben begrepen.” was haar reactie, want de ambtenaar moet duidelijk blijven maken dat de labbekak, de werkschuwe in zijn of haar ogen te dom is om een simpele opmerking of zin te begrijpen. Denigreren is hun hobby, ambtenaar hun beroep. “Er werd letterlijk gezegd dat je alleen mocht solliciteren op magazijnmedewerker als je minimaal 30 jaar ervaring hebt in een magazijn van een kledingwinkel, wat heb ik hier niet goed aan begrepen?” Ze was even stil.

De ambtenaar die mij belde is mijn oud klantmanager en kent mij dus al jaren, ze weet ook dat ik dwangarbeider ben geweest bij zowel Burgerhout als IKEA. Dit is overigens niet de ”Jij gaat dit doen want anders…..” ambtenaar.

Dit is de ambtenaar die mij een officiële waarschuwing heeft gegeven toen ik na ongeveer een maand, na bedreiging door de voorman ben gestopt bij Burgerhout. Ze zou het mij vertellen als er iemand wel een vaste baan of opleiding aan over zou houden, toen was het net nieuw. Inmiddels zijn we 5 jaar verder en is er dus nog niemand die een betaalde baan of opleiding heeft overgehouden aan de afspraken tussen de gemeente en Burgerhout. Zonder dat er in 5 jaar tijd ook maar 1 uitkeringsgerechtigde uit de uitkering is geholpen hebben de gemeenten Groningen en Assen in december besloten om een nieuw contract af te sluiten met Muelink & Grol en Burgerhout voor nog eens 70 dwangarbeiders.

De ambtenaar die mij belde begreep dat ik wantrouwend ben en was het er mee eens dat ik niet geschikt ben als verkoopmedewerker. Uitleggen dat ik hierop moest solliciteren kon of wilde ze niet. Dan leg ik het haar wel uit, dacht ik.

Dat ik niet mag solliciteren op een functie waar ik geschikt voor ben maar moet solliciteren op een functie waar ik niet geschikt voor ben deed mij al vermoeden dat het niet om een serieuze betaalde baan ging. Dat het gesprek nu vanwege mijn cynisme niet doorgaat bevestigd mijn vermoeden.

Meerdere keren heb ik in het gesprek met deze ambtenaar aangegeven dat ik graag aan het werk wil. Dat ik graag een opleiding wil is bij deze ambtenaar al jaren bekend, dit word echter standaard geweigerd omdat daar geen budget voor zou zijn. Het budget voor nog 20 jaar uitkering is er blijkbaar wel. Of hoopt men bij de gemeente Groningen op een door mijzelf gekozen voortijdig einde?

Voor iedereen die via een werken zonder loon constructie word ingezet bij bedrijven als Burgerhout, Muelink & Grol en al die andere bedrijven word er iemand anders werkloos. Omdat het gaat om uitzendkrachten of tijdelijke contracten waarvoor dan geen werk meer is valt dat verder niet op. Toch werkt een gemeente als Groningen hier graag aan mee, volgens mij kan dat alleen maar zijn omdat deze nieuwe werklozen vervolgens richting afstand tot de arbeidsmarkt gebracht worden en daarna ook als dwangarbeider op de arbeidsmarkt terugkomen. Dat kan zelfs bij bedrijven waar ze voorheen betaald hebben gewerkt.

In het gesprek over het niet hebben van het gesprek bij Primark heb ik meerdere keren laten horen dat ik er van uitga dat het gaat om werken zonder loon, dwangarbeid. Dit is door de ambtenaar die ik sprak niet bevestigd, het werd ontweken. Maar als het zou gaan om betaalde banen had ze dat volgens mij wel heel duidelijk laten horen.

“Nee, Alexsander dat zie je verkeerd, elke medewerker die word aangenomen krijgt een betaalde baan!! Echt waar, dat is de afspraak en daar houden we Primark aan!!”

Ze heeft het niet gezegd.

Alexsander Hesse 2016

Aanstaande woensdag 10 februari is huisjurist Ron van Asperen van DANG aanwezig in De Rosa, Folkingedwarsstraat 16a, Groningen van 10.00 uur tot 12.00 uur.
https://dwangarbeidneegroningen.wordpress.com/
Meldpunt werken zonder loon: swzl@fnv.nl Hier zijn ze ook nieuwsgierig naar mensen die ervaring hebben met Primark.

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het gesprek gaat niet door.

 1. Wat een verhaal. Die Primark is dan ook wel een vreemd bedrijf, want wat hebben ze er aan als ze een gratis verkoopmedewerker krijgen, die daar niet geschikt voor is: omzet naar de haaien dus!

  Maar tewerkgestelden zijn dus ook hun vrije meningsuiting kwijtgeraakt, heeft de gemeente Groningen eenzijdig de verdragen over de mensenrechten opgezegd?

 2. Dennis Eijs zegt:

  Mondje dicht, want onze vuile was technieken moeten wel verhult blijven. Wat een maatschappij is dit aan het worden.

 3. Wiljam zegt:

  Natuurlijk gaat de VVD moren die zien hun ultiem rechts neo-liberale verdienmodel waar de bedrijven en VVD graaiers bakken met geld over de ruggen van de dwangarbeiders en de loonbelasting, belasting, accijnsen en btw betalende burgers binnen harken!

  Als je nog niet weet hoe, dan kun je het nog een keer lezen.

  De werkelozen zijn niet het probleem maar de werkgelegenheid en met name werkgelegenheid waar men echt loon echte arbeidsrechten en pensioen opbouw voor MOET betalen.

  Er is wel werk maar men wil er zo min mogelijk en als het kan helemaal niks voor betalen en zelfs er nog subsidie voor krijgen als ze de bijstandsgerechtigden gratis laten werken.

  Want ja de uitkering van de uitkeringsgerechtigde dwangarbeiders moet uiteindelijk worden opgebracht door de werkenden met een echte baan echt loon echte arbeidsrechten en pensioen opbouw via de loonbelasting en de 33% premie volksverzekeringen!
  En via de belastingen accijnzen en BTW op goederen en boodschappen die we allemaal kopen!

  650.000 werkzoekenden op 150.000 vacatures met specifieke eisen.
  150.000 uitkeringgenieters/profiteurs/labekakken.
  Zijn er nog altijd 350.000 banen tekort.
  Volgens mij is dan de werkgelegenheid het probleem.

  En onderstaande maatregel door de overheid zal de werkgelegenheid waar je een normaal salaris/loon kan verdienen niet verbeteren, of wel?

  Hoe men het ook noemt werken voor uw uitkering stage of arbeidservaring/werkritme opdoen zonder perspektief op een echte baan zonder arbeidsrechten met de dreiging je te korten of stopzetten van je uitkering en zo in de schulden en onder het sociaalminimum te drijven is ook nog eens dwangarbeid.

  En de bedrijven waar je onder dwang moet gaan werken betalen helemaal niets en hebben zo een gratis dwangarbeider via de socialedienst/bijstand.

  Ze ontslaan zelfs personeel en vervangen deze met de gratis dwangarbeiders.

  Betaald de werkgever toch loon of een bijdrage dan nog krijgt de uitkeringsgerechtigde/werkzoekende alleen zijn bijstandsuitkering betaald uit de socialevoorzieningen die worden opgebracht door alle belastingbetalers via premie volksverzekeringen en belasting op uw salaris/inkomen.

  De re-integratie industrie kost €6,5 miljard per jaar.
  Dat wordt ook weer bekostigd via de loonbelasting en premie volksverzekeringen.
  Premie volksverzekeringen is op dit moment 33% van uw bruto salaris!

  Dit wetende nu vindt u het dan nog steeds goed?
  En bedenk wel dat u zomaar eens de volgende bent als dit steeds meer gemeenten samen met werkgevers en bedrijven gaan doen.
  En denk niet dat u niet vervangbaar bent want dat is uiteindelijk iedereen!

  http://www.doorbraak.eu/het-grote-dwangarbeid-overzicht/

  http://www.doorbraak.eu/rechter-verwerpt-standaardlesjes-op-tijd-komen-voor-werklozen/

 4. 610.000 uitkeringsgerechtigden en 500.000 snuggers (niet uitkeringsgerechtigd wel werkloos) is 1.100.000 werklozen. Dan nog naar schatting 1 a 2 miljoen werkende armen die ook meesolliciteren op iedere baan die aangeboden wordt.

  Hooguit 100.000 vacatures. Dat maakt een banentekort van in ieder geval meer en waarschijnlijk veel meer dan een miljoen.

  Die 6,5 miljard in de reintegratiebranche worden niet aan nieuw banen uitgegeven maar om mensen te leren voordringen. de netto werkloosheid blijft daarmee gelijk.

 5. Pingback: Het gesprek gaat niet door | DANG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s