Leerwerkplek of dwangarbeid?

Wethouders Roeland van der Schaaf van de gemeente Groningen en Maurice Hoogeveen van  de gemeente Assen ondertekenden maandagmiddag in het stadhuis van Groningen een overeenkomst met de bedrijven Muelink & Grol en Meesterwerk.
Zo begint het artikel op de website van het dagblad van het noorden over een overeenkomst die op het eerste gezicht goed zou moeten zijn voor uitkeringsgerechtigden in deze 2 steden. Goed zou moeten zijn.

Zo kunnen ze zich ontwikkelen en kunnen door stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Het staat er echt, wat een smerige leugen van onze wethouders. Ik heb zelf enkele jaren geleden al via deze constructie “gewerkt” bij Burgerhout (onderdeel van Muelink en Grol) in Assen, dit is alleen bedoeld om je als uitkeringsgerechtigde te denigreren, een negatiever zelfbeeld te geven. Zolang je het volhoud ben je voor het bedrijf een gratis werknemer.

Mijn ervaring met Meesterwerk en Burgerhout:
Destijds werd ik door mijn klantmanager (dit was in de periode dat je nog wist wie je klantmanager was) doorverwezen voor een gesprek met een mevrouw van Meesterwerk. In dit gesprek werden door deze mevrouw verschillende beloftes gedaan zo zou er elke woensdag na het werk lesgegeven worden zoals sollicitatielessen en verschillende andere lessen, wat precies zou mij bij Burgerhout verteld worden. De eerste woensdag na het werk zat ik dan ook enthousiast klaar met pen en papier voor de les, ik was de enige. De voorman kwam binnen en vroeg waarom ik nog niet weg was. Toen ik zei les te hebben werd ik hard door hem uitgelachen: Dat jij daar intrapt. Ik kon een illusie armer weer naar huis. Ik was nieuw en anderen waren er al maanden, sommigen zelfs al langer dan de 6 maanden waarna een contact was beloofd. Nee, een contact hadden ze niet. Een contact beloven en niet geven hoorde waarschijnlijk bij hun inburgeringscursus. Ze durfden er dan ook niet om te vragen, komt wel.

Dat de VAPRO opleiding een leugen was bleek daarna ook al snel.

Gelukkig zou de mevrouw van Meesterwerk elke donderdag aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De eerste donderdag verwachte ik haar, toen ze er de vierde donderdag ineens wel was had ik haar al niet meer verwacht.

De voorman was tot dat moment vriendelijk geweest en heel tevreden over mij, ik was een harde werker en leerde snel. Ik mocht zelfs vooraan in de productielijn!

Ik liep met de mevrouw van Meesterwerk richting kantoor, de voorman zag dit en kwam snel achter ons aan. Ik liet me niet intimideren en stelde mijn vraag over het uitblijven van de beloofde opleiding. De mevrouw van Meesterwerk kreeg geen kans om te reageren door het geschreeuw van de voorman. “Jij hebt nooit willen werken, jij hebt liever een uitkering! Voor jou vijf anderen!”riep hij en nog wat dingen over waardeloos en opvoeding, wat het precies was weet ik niet meer maar het volume maakte het er ook niet verstaanbaarder op.

Ik heb mijn tas gepakt en ben naar huis gegaan om nooit weer bij dit bedrijf terug te keren. Dit ondanks de bedreiging over uitkering kwijt en nooit meer ergens aan het werk.

Volgens mijn klantmanager had ik niet mogen stoppen en dus kreeg ik een waarschuwing, slechts een waarschuwing werd mij duidelijk verteld, de volgende keer is het een boete!

Mochten er over enkele weken of maanden droevig kijkende wethouders op tv verschijnen die beweren dat als ze dit hadden geweten ze daar geen mensen heen hadden gestuurd, weet dan dat ze het wisten, ze wisten het al jaren.

En juist daarom sturen ze daar mensen heen!

Alexsander Hesse 2015

Het artikel: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/70-leerwerkplekken-in-assen-en-groningen-13419803.html

 

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s