Werkontmoedigingsbeleid

Als je niet wilt dan hoef je niet, als je wel wilt dan mag je niet. Dat is zo ongeveer het Groninger beleid op het gebied van werk, kort samengevat.

Zelf heb ik periodes gehad dat als ik geen werk had ik minimaal 1x per week bij alle mij bekende uitzendbureaus langs ging om te zeuren om werk, vaak waren ze na een aantal weken dan wel zo zat van mij dat ze dan wel een of ander tijdelijk en niet al te fijn baantje voor me hadden. De verdiensten werden van mijn uitkering afgetrokken maar het gevoel van werken is voor mij altijd beter geweest dan het niets doen.

Het thuis naar de gordijnen staren en het stof zien opstapelen want ach, dat kan morgen ook nog wel, heeft mij nooit een fijn gevoel gegeven.

Helaas is het de laatste jaren al zo dat er in Groningen een beleid word gehanteerd dat werken voor een uitkeringsgerechtigde onbetaalbaar maakt. Dit is niet alleen zo omdat het tegenwoordig normaal is dat je als uitzendkracht je eigen reiskosten moet betalen(weekje werken in Scheemda zou mij hierdoor €59,- kosten) Maar ook omdat men in Groningen het normaal vind om inkomsten meerdere keren van de uitkering af te trekken zodat als ik in mei €600,- aan inkomsten heb er in mei €600,- van mijn bijstandsuitkering word afgetrokken, dat is natuurlijk normaal, maar vervolgens word er dan nog weer €200,- per maand afgetrokken van mijn bijstand van de 3 opvolgende maanden, dus in juni, juli en augustus moet ik met €200,- minder rondkomen als straf voor het werk dat ik in mei heb gedaan.

Tijdelijk werk word in Groningen dus niet beloont maar bestraft. En dat terwijl iemand die al geruime tijd niet werkt geen inkomstenformulier hoeft in te vullen en dus, ik noem maar wat, zelfs als hij al 2 jaar dood in huis ligt, gewoon zijn maandelijkse bijstand betaald krijgt en dus gewoon zijn huur en andere vaste lasten kan betalen.

Natuurlijk weet ik dat mijn gebrek aan opleiding niet helpt bij het vinden van een baan, maar verder helpen dan jaren geleden een test doen ze mij daarmee ook niet. “Een geweldige uitslag meneer Hesse, u kunt alles op universitair niveau behalve taal…….. En nu gaat u terug de productie in, doet u dat niet dan gaan we u korten op uw uitkering.”

Mocht er iemand werk weten voor minimaal een half jaar waar ik minimaal een bedrag mee verdien die als het na een half jaar stopt recht geeft op een ww uitkering die minimaal gelijk is aan een bijstandsuitkering dan houd ik mij aanbevolen.

Ieder ander werk is voor mij helaas onbetaalbaar.

Alexsander Hesse 2015

Dit bericht werd geplaatst in Column en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s